Låt pajen svalna en aning innan du avnjuter den tillsammans med en skopa vaniljglass! Receptet är beräknat till en liten jordgubbs- och rabarberpaj, men degen räcker till två satser om du kavlar den riktigt tunt.
250 g jordgubbar och rabarber, hackade i mindre bitar
3 msk strösocker
1 msk citronsaft
0,5 citron, zest
2 msk majsstärkelse
1 äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin (eller muscovadosocker)
Gör så här
Blanda mjöl och salt i en skål.
Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet.
Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket!
Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
Värm ugnen till 200 grader.
Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!).
Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål.
Häll fyllningen i det kalla pajskalet.
Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen.
Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen.
Strössla lite farinsocker ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.