110 g äggvita, som har stått framme i en skål i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie [ca 3 äggvitor]
4 msk strösocker
185 g florsocker
15 g kakao
1 msk havssalt
kakao, till att pudra ovanpå
Mörk chokladganache
100 g mörk choklad
1 dl grädde
1 msk smör
Gör så här
Sea salt chocolate macarons
Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner.
Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott.
Smeten ska inte vara för hård och inte för lös.
Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper.
Efter cirka 20 minuter, strö över ett par flingor havssalt över varje kaka och pudra lite kakao ovanpå.
Låt dem sedan vila ytterligare minst 40 minuter (sammanlagt 1 timme) på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan.
Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
Värm ugnen till 150 grader. Grädda ca 14 minuter.
Ett tips är att försiktigt trycka från sidan på macaronskalet för att se om de är klara, rör själva toppen på sig är de inte klara.
Låt svalna helt och ta sedan försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.
Värm grädden och smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när grädden når kokpunkten.
Häll grädden över chokladen och låt stå i några sekunder.
Rör sedan tills chokladen smält och krämen är glansig.
Låt stå i rumstemperatur tills ganachen börjar tjockna. Vill du skynda på processen så ställ in skålen en stund i kylskåpet.
Klicka ut eller bred chokladganache på kakorna och sätt ihop dem två och två.
Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, gärna en dag eller två innan de ska ätas.