Sea salt chocolate macarons!

Sea salt chocolate macarons!
Foto: Linda Lomelino
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Sea salt chocolate macarons!

Av: Linda Lomelino

Från: Call me cupcake

10 ingredienser

Lindas recept på sea salt chocolate macarons är beräknat till 25 st macarons.

Läs mer om

Linda Lomelino

Ingredienser

portioner stycken

Sea salt chocolate macarons

  • 100 g sötmandel, skållade och malda
  • 110 g äggvita, som har stått framme i en skål i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie [ca 3 äggvitor]
  • 4 msk strösocker
  • 185 g florsocker
  • 15 g kakao
  • 1 msk havssalt
  • kakao, till att pudra ovanpå

Mörk chokladganache

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör

Gör så här

Sea salt chocolate macarons

  1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner.
  2. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
  3. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
  4. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott.
  5. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös.
  6. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
  7. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper.
  8. Efter cirka 20 minuter, strö över ett par flingor havssalt över varje kaka och pudra lite kakao ovanpå.
  9. Låt dem sedan vila ytterligare minst 40 minuter (sammanlagt 1 timme) på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan.
  10. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
  11. Värm ugnen till 150 grader. Grädda ca 14 minuter.
  12. Ett tips är att försiktigt trycka från sidan på macaronskalet för att se om de är klara, rör själva toppen på sig är de inte klara.
  13. Låt svalna helt och ta sedan försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
  14. Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  15. Värm grädden och smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen precis när grädden når kokpunkten.
  16. Häll grädden över chokladen och låt stå i några sekunder.
  17. Rör sedan tills chokladen smält och krämen är glansig.
  18. Låt stå i rumstemperatur tills ganachen börjar tjockna. Vill du skynda på processen så ställ in skålen en stund i kylskåpet.
  19. Klicka ut eller bred chokladganache på kakorna och sätt ihop dem två och två.
  20. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, gärna en dag eller två innan de ska ätas.