Sesamkakor

Sesamkakor
Foto: Eric Josjö
Camilla Thulin och Uluc Telmen
Camilla Thulin och Uluc Telmen

Sesamkakor

Av: Camilla Thulin och Uluc Telmen

Från: Meze Maritime

10 ingredienser

Susamlı simit

Receptet ger ca 18 st.

*Mahlep är kärnorna från vilda körsbär som växer i hela Turkiet. De har en bittersöt smak och används ofta i turkiska bakverk. De kan vara svåra att hitta i Sverige och då kan man ersätta dem med sötmandel och bittermandel.

Ingredienser

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl mahlep, malen (eller 3/4 dl finriven sötmandel och 2 msk finriven bittermandel)
  • 1 äggvita, uppvispad
  • 1 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker poröst.
  2. Tillsätt äggula, olivolja och yoghurt och vispa till en jämn smet.
  3. Sikta ner mjöl, bakpulver och mahlep och vispa ytterligare en stund.
  4. Tryck ihop till en deg med händerna. Ta en matsked deg och rulla till en korv.
  5. Forma degen till en cirkel eller till ett hjärta. Doppa dem i äggvita och sedan i sesamfrön.
  6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ugn i cirka 20 minuter. Servera kakorna till te.