Camillas bästa kardemummabullar

POPULÄRT
koket.se
Camillas bästa kardemummabullar
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Camillas bästa kardemummabullar

22 ingredienser

4 h

Saftiga och med en tydlig smak av kardemumma, det är så dessa underbart goda kardemummabullar bäst beskrivs. Istället för två jäsningar låter Camilla bullarna jäsa endast en gång, men då desto längre.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk malen kardemumma
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vatten

Vetedeg

  • 50 g jäst, rumsvarm
  • 500 g mjölk, rumsvarm [5 dl]
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 200 g strösocker [2 dl]
  • 1 kg vetemjöl [16,5 dl]
  • 1 tsk salt

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • 0,5 krm salt

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Kardemummasocker

  • 1 msk kardemummakärnor, stött
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, kanel, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet.
  4. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  5. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  6. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  7. Bred ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  8. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  9. Ta en remsa och vira runt fingrarna. Avsluta med att vika in kanten av remsan under bullen. Spela gärna klippet för att se hur man snurrar bullarna.
  10. Lägg bullarna med generöst med mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  11. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  12. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  13. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Dekorera med kardemummasocker.