Ingenting slår en riktigt fluffig chokladmuffin med djup och rik smak av choklad. Perfekt till födelsedag, fika eller att ta med på utflykten! Här hittar du Camilla Hamids magiska recept.
1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller raps) [125 g]
3,75 dl filmjölk [375 g]
200 g mörka chokladknappar (eller grovhackad mörk choklad)
mörk choklad, hackad att garnera med (gärna 55 %)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Fördela rejält stora muffinsformar (av typen amerikanska formar, finns bland annat i välsorterade bakbutiker online) i en muffinsplåt, eller på en vanligt plåt, men använd då gärna dubbla formar.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp. Vänd försiktigt ner olja och filmjölk med en slickepott. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd varsamt ihop till en jämn smet med slickepotten. Vänd in chokladen.
Fyll formarna till 2⁄3 med smet. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills de är genomgräddade. Känn efter med sticka.
Garnera med choklad precis när de har kommit ur ugnen. Låt svalna i/på plåten.