Camillas drömtårta med kola och jordgubbar

koket.se
Camillas drömtårta med kola och jordgubbar
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Camillas drömtårta med kola och jordgubbar

10 ingredienser

1 h 30 min

En underbart god tårta som verkligen gör skäl för sitt namn - under ett fluffigt moln av grädde göms söta jordgubbbar, seg kolasås och en spröd botten på digestivekex. Tårtan är en så kallad no bake som inte kräver någon ugn.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 15 digestivekex
  • 100 g smör

Fyllning

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping

  • 4 dl vispgrädde
  • 250 g färska jordgubbar
  • 25 g choklad, riven

Gör så här

Pajskal

  1. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare eller för hand. Viktigt att du får till ett så fint smul som möjligt för ett så stabilt pajskal som möjligt.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar kexmassa.
  3. Tryck ut kexmassan i pajformen med hjälp av baksidan av en sked. Packa så tätt du kan så att det inte finns några lösa smulor. Ställ pajformen i kylskåpet medan du gör kolan.
  4. Ha ner alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter tills den når 118 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet. När kolan är klar: häll kolasmeten i pajskalet, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan stelna och bli helt kall.
  5. Vispa grädden.
  6. Skiva jordgubbarna och lägg jordgubbsskivorna i ett jämnt lager ovanpå kolafyllningen.
  7. Toppa med vispad grädde och riven choklad.
  8. Servera pajen direkt eller förvara den i kylskåpet, om så låt stå i rumstemperatur ca 30-50 minuter innan servering, vänta gärna med att garnera med grädde tills då.