Smula ner jästen i en bunke, gärna till en köksmaskin. Häll ner mjölken och rör om tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt smör i bitar, socker, kardemumma och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop
till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
Knåda ordentligt i 10–15 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand. Degen ska vara smidig och enkelt släppa från bunkens kant. Låt degen vila övertäckt i 10 minuter.
Gör under tiden fyllningen genom att blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet.
Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 40 × 30 cm. Bred ut fyllningen i ett tunt lager på varje rektangel, rulla ihop till tajta rullar från långsidan. Skär rullarna i 4 cm tjocka skivor och ställ skivorna tätt ihop på en plåt med bakplåtspapper (avstånd: cirka 1 cm). Det är viktigt att de står tätt så att de håller sig uppe och inte välter – de får gärna jäsa och grädda ihop lite, bara de håller sin form.
Täck bullarna med bakduk och låt jäsa i 2–3 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader (över - och undervärme).
Vispa ihop ingredienserna till penslingen lite lätt och pensla gifflarna. Grädda sedan gifflarna i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills de har fått fin färg och är genomgräddade.
Under tiden kan du koka ingredienserna till sockerlagen tills sockerkristallerna har lösts upp. Låt svalna och tjockna lite. Pensla sedan gifflarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Låt svalna på plåten.