Camillas knäckiga blåbärspaj

POPULÄRT
Camillas knäckiga blåbärspaj
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Camillas knäckiga blåbärspaj

10 ingredienser

"Det här är kanske världens godaste blåbärspaj. Det är något särskilt med den knäckiga ytan som blir lite seg, smakar både sött och salt och innehåller lite havregryn. Under gömmer sig en fantastiskt fyllig och god blåbärsfyllning. Denna paj bara måste ni prova." /Camilla

Receptet kommer från Camilla Hamids härliga bakblogg >

Ingredienser

portioner6 - 8

Fyllning

  • 500 g blåbär, färska eller frysta
  • 0,5 dl syltsocker
  • 2-3 tsk potatismjöl (alt majsstärkelse)

Knäckig smuldeg

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl ljus sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och lägg i pajformen.
  3. I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
  4. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bärfyllningen.
  5. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
  7. Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att servera den när den har svalnat helt.
  8. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!

TIps! Här hittar du recept på Camillas vaniljsås att servera till.