Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg.
Tryck ut ⅔ av degen i botten på pajformen och upp i kanterna. Förgrädda i 10 minuter.
Fyllning
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och fördela över pajbotten.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills smulet fått en fin, gyllenbrun färg.
Vaniljsås
Skär en vaniljstång på mitten, skrapa ut fröna och ha ner både vaniljstång och frön ner i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljsåsen i kastrullen: vispgrädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och florsocker. Vispa ihop till en jämn smet med hjälp av en spiralvisp.
Låt vaniljsåsen sjuda på medelvärme under konstant omrörning på spisen tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka ur vaniljstångens skal ur såsen och häll upp den färdiga vaniljsåsen i en burk med tätt slutande lock eller i en skål som du täcker med plastfolie.
Vaniljsåsen kan serveras både varm och kall. Godast är den kall när smakerna fått sätta sig. Vaniljsåsen håller i kylskåpet i lufttät burk i minst 4 dagar. Efter en dag eller så i kylskåpet kan såsen tjockna till lite, då är det bara att röra ner lite mjölk så blir den rinnig igen.