Camillas smulpaj med hemgjord vaniljsås

POPULÄRT
koket.se
Camillas smulpaj med hemgjord vaniljsås
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Camillas smulpaj med hemgjord vaniljsås

15 ingredienser

1 h

Ett riktigt bra recept på klassisk smulpaj med bär och hemgjord vaniljsås. Galet god och busenkel att göra!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Smuldeg

  • 1 dl hasselnötter, rostade och skalade
  • 225 g smör, kylskåpskallt
  • 2,25 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 500 g frysta bär, t ex hallon och blåbär
  • 0,5 dl syltsocker
  • 2-3 tsk potatismjöl (eller majsstärkelse)

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk (3 % fetthalt)
  • 3 äggulor (storlek L på äggen)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 msk florsocker

Gör så här

Smuldeg

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till en smulig deg.
  3. Tryck ut ⅔ av degen i botten på pajformen och upp i kanterna. Förgrädda i 10 minuter.

Fyllning

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och fördela över pajbotten.
  2. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills smulet fått en fin, gyllenbrun färg.

Vaniljsås

  1. Skär en vaniljstång på mitten, skrapa ut fröna och ha ner både vaniljstång och frön ner i en kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna till vaniljsåsen i kastrullen: vispgrädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och florsocker. Vispa ihop till en jämn smet med hjälp av en spiralvisp.
  3. Låt vaniljsåsen sjuda på medelvärme under konstant omrörning på spisen tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen. Plocka ur vaniljstångens skal ur såsen och häll upp den färdiga vaniljsåsen i en burk med tätt slutande lock eller i en skål som du täcker med plastfolie.
  4. Vaniljsåsen kan serveras både varm och kall. Godast är den kall när smakerna fått sätta sig. Vaniljsåsen håller i kylskåpet i lufttät burk i minst 4 dagar. Efter en dag eller så i kylskåpet kan såsen tjockna till lite, då är det bara att röra ner lite mjölk så blir den rinnig igen.