En söt citruspaj med smak av apelsin och grapefrukt som du garnerar snyggt med kanderade citrusskivor. Ett bakverk som passar lika bra på fikat som på fest eller som dessert.
Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt eventuellt 1 msk vatten om det inte går ihop till en deg.
Kavla ut degen på mjölat bort och klä pajformen med degen ända upp till kanterna i ett jämnt lager. Ställ pajformen i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.
Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie (det hjälper till att hålla pajdegen på plats under gräddningen) och nagga botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet ca 20 minuter i mitten av ugnen. Ta ut, låt svalna något och ta bort aluminiumfolien.
Fyllning
Vispa försiktigt samman äggulor, sötad kondenserad mjölk samt saft och skal från apelsin och grapefrukt för hand.
Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite vobblig i mitten när den är färdiggräddad.
Låt pajen svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du garnerar den med kanderade apelsin- och limeskivor.
Kanderade citruskivor
Tvätta apelsin- och limefrukt noggrant. Skär dem i tunna skivor.
Mät upp strösocker och vatten i en rymlig stekpanna med höga kanter, koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
Lägg i apelsin- och limeskivorna och koka dem i lagen ca 5 minuter, rör om då och då. Sjud sedan ytterligare 10-15 minuter tills de blir genomskinliga. Vänd skivorna 4-5 gånger under tiden.
Ta bort stekpannan från värmen. Ta upp de karamelliserade skivorna på en bricka med bakplåtspapper med hjälp av en tång eller liknande. Ställ in skivorna i frysen i 2-3 timmar eller låt torka i rumstemperatur över natten.
Vispa crème fraichen med elvisp, först blir den lös men ju längre du vispar desto fastare blir den.
Garnera din paj med de kanderade citrusskivorna. Servera direkt tillsammans med vispad crème fraiche.