Hjortstek med kaffe och stjärnanis

Hjortstek med kaffe och stjärnanis
Foto: Gunnar Bergkrantz
Carola Magnusson
Carola Magnusson

Hjortstek med kaffe och stjärnanis

Av: Carola Magnusson

Från: Carolas Ekokök

13 ingredienser

Kombinationen stjärnanis och kaffe ger en oanad smakupplevelse! Dessutom är receptet ekologiskt.

Se till att anväbda ekologiska råvaror för detta recept.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg hjortstek
  • rapsolja, till stekning
  • 1 msk havssalt
  • svartpeppar, från kvarnen
  • 1 gul lök
  • 0,5 l vatten
  • 1,5 dl bryggkaffe
  • 2 stjärnanis
  • 2 rödlökar

Sås på skyn

  • sky, från steken, all sky ca 4 dl
  • 0,5 dl grädde
  • havssalt
  • svartpeppar, från kvarnen

Gör så här

  1. Bryn hjortsteken runt om i lite rapsolja i het stekpanna eller i stekgryta, salta och peppra.
  2. Skala och dela den gula löken mitt itu, lägg ner den tillsammans med steken.
  3. Häll på vattnet och kaffet, tillsätt stjärnanisen och stick i en stektermometer.
  4. Låt alltsammans bräsera under lock tills steken mäter 58 grader i innertemperatur.
  5. Ös steken med kaffeskyn 3 – 4 gånger under bräseringstiden.
  6. GÖR GARNITYRET: Skala rödlökarna och skär dem i båtar. Stek dem i lite rapsolja, salta och peppra.
  7. Linda in steken i aluminiumfolie medan du gör såsen.
  8. GÖR SÅ HÄR: Tag bort stjärnanisen. Mixa sky och grädde med den gula löken som kokat med, den reder såsen.Smaka av med salt och peppar.