Mät upp vetemjölet i en bunke. Smält smör och olja tillsammans i en kastrull. Häll det smälta smöret med oljan över mjölet och rör med gaffel till en "typ" smuldeg. Salta och häll på det kokande vattnet och forma en fin "icke kladdig" deg.
Kavla ut lite mindre, tunna, fina tortillas och stek i en torr panna tills de fått färg. Ca 40 sekunder på vardera sidan på medelhög till hög värme. Lägg åt sidan täckt av något, typ plast eller folie så de inte blir torra och går sönder när de skall preppas.
Fish taco
Skär ut 3 x 7 cm stora bitar av fisken. Salta och peppra.
Doppa fiskbitarna i ett uppvispat ägg och sedan i vetemjöl. Salta och peppra och stek snabbt på båda sidorna. Lägg upp på ett fat och låt vila i ugnen på 40-50 grader för att hålla värmen.
Skiva spetskålen och fänkålen tunt och fint. Hacka koriander och chili. Lägg allt i en skål, häll på risvinäger, lime, salt och peppar. Blanda om, smaka av och ställ åt sidan för att få dra till sig alla smaker.
Limemajonnäs
Se till att äggulor och olja har samma temperatur. Vispa äggulor hårt med elvisp ellrt för hand och portionera i lite, lite olja i taget. Vispa hela tiden. Äggulorna skall binda oljan. När du nått en tjock konsistens smaka upp med limezest, limejuice, risvinäger, salt och peppar.
Servering
Preppa din fish taco så som du vill ha den!
Tuna taco
Salta, peppra och gnid in chilipulver på tonfisken. Halstra snabbt i varm panna, ca 30 sek på vardera sidan. Ta upp, lägg på sval tallrik så de inte fortsätter att tillagas (den skall ha en rå kärna).
Gör guacamolen. Mosa 2 avokados, riv i en stor fin vitlöksklyfta. Blanda i risvinäger, limesaft och smaka upp med salt och peppar.
Chipotlemajonnäs
Se till att äggulor och olja har samma temperatur. Vispa äggulor hårt med elvisp eller för hand och portionera i lite, lite olja i taget. Vispa hela tiden. Äggulorna skall binda oljan. När du nått en tjock konsistens smaka upp med chipotlepastan, limesaft, salt och peppar. Smaka av!
Servering
Preppa din tuna taco med skivor av den halstrade tonfisken, guacamole, sallad, chipotlemajonnäs, hela avokadobitar och skivad tomat. Toppa med pressad lime om så önskas.
Friterad fläskkarré
Skiva karrén i tunna skivor, salta och peppra.
Doppa dem i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sedan ner i pankoströbröd.
Fritera i 160 grader i ca 3-4 minuter. Köttet skall få en gyllenbrun yta med krispig panering. Ta upp det friterade köttet och lägg i en form med hushållspapper så att det behåller krispigheten. Salta och peppra.
Guacamole
Mosa avokadon, riv i en stor vitlöksklyfta, blanda i risvinäger, limesaft och smaka upp med salt och peppar.
Pico de gallo
Finhacka tomater, rödlök, koriander och lägg i en skål. Rör i limesaften. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Tomatsås
Grovhacka lök, tomater, vitlök och chili. Rosta hårt i olja i stekpanna tillsammans med kryddorna tills allt fått fin färg. Det skall dofta härlig rostad tomat.
När allt fått färg och tomaternas vätska kokat in, mixa allt med stavmixer till en slät tomatsås. Smaka av igen med salt och eventuellt mer peppar.
Servering
Preppa din crispy pork taco i tortillabröd varvat med fläskkarré, tomatsås, guacamole och pico de gallo. Garnera gärna med ännu mer koriander!