Catarinas lyxiga fiskgratäng

POPULÄRT
koket.se
Catarinas lyxiga fiskgratäng
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Catarinas lyxiga fiskgratäng

22 ingredienser

45 min

Fiskgratäng på klassiskt vis med spritsat duchessemos, dillsås och räkor. En perfekt helgmiddag att servera med en god sallad till.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner

Duchessepotatis

  • 800 g mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 0,5-1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 600 g torskfilé
  • salt

Dillsås

  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 msk fiskfond
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk färsk dill, hackad (eller fryst dill)
  • 0,5 citron, finrivet skal + lite citronsaft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • 100 g skalade räkor
  • färsk dill

Till servering

  • sallad, gärna med tomt och gurka

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Skär torskfilén i lite mindre bitar om de är stora. Salta och låt torsken ligga och rimma medan resten förbereds.
  3. Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och rör ner mjölet. Tillsätt fond, vatten och mjölk. Sätt tillbaka kastrullen på värmen, vispa ordentligt så det går ihop till jämn sås.
  4. Tillsätt grädden när såsen har tjocknat. Låt småkoka några minuter.
  5. Vänd ner finhackad dill och finrivet citronskal. Smaka upp med en skvätt citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.
  6. Sätt ugnen på 180-190 grader.
  7. Häll av vattnet från potatisen. Värm grädde och smör.
  8. Pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt smör- och gräddblandningen och rör till ett slätt mos. Rör i äggulorna. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en bra konsistens, den ska inte vara för lös men inte heller för fast. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Spritsa moset längs med kanterna i en ugnssäker form. Lämna mitten tom där fisken skall ligga.
  10. Lägg fiskbitarna i mitten. Häll såsen över fisken. Tillaga i ugnen i ca 25 minuter tills gratängen fått lite färg i mitten.
  11. Toppa den färdiga fiskgratängen med räkor och dekorera med dill. Bjud med en härlig sallad till.