Skär torskfilén i lite mindre bitar om de är stora. Salta och låt torsken ligga och rimma medan resten förbereds.
Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och rör ner mjölet. Tillsätt fond, vatten och mjölk. Sätt tillbaka kastrullen på värmen, vispa ordentligt så det går ihop till jämn sås.
Tillsätt grädden när såsen har tjocknat. Låt småkoka några minuter.
Vänd ner finhackad dill och finrivet citronskal. Smaka upp med en skvätt citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 180-190 grader.
Häll av vattnet från potatisen. Värm grädde och smör.
Pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt smör- och gräddblandningen och rör till ett slätt mos. Rör i äggulorna. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en bra konsistens, den ska inte vara för lös men inte heller för fast. Smaka av med salt och vitpeppar.
Spritsa moset längs med kanterna i en ugnssäker form. Lämna mitten tom där fisken skall ligga.
Lägg fiskbitarna i mitten. Häll såsen över fisken. Tillaga i ugnen i ca 25 minuter tills gratängen fått lite färg i mitten.
Toppa den färdiga fiskgratängen med räkor och dekorera med dill. Bjud med en härlig sallad till.