Catarinas smörgåstårta

POPULÄRT
koket.se
Catarinas smörgåstårta
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Catarinas smörgåstårta

28 ingredienser

1 h 30 min

Hemgjord smörgåstårta är alltid uppskattat på födelsedagskalas, dop eller studentmottagning. Här gör Catarinas sin variant och fyller med två goda röror - en med tonfisk och en skagenvariant med räkor. Garnera med tunt hyvlade grönsaker, krispiga ärtskott och lyxig forellrom.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 12 landgångsbröd

Tonfiskröra

  • 3 burkar tonfisk i vatten (à 200 g)
  • 1 rödlök, finhackad
  • ca 1 msk inlagd jalapeño
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • tabasco (några stäng)
  • 2 tsk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Skagenröra

  • 300 g handskalade räkor
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl färsk dill, finskuren
  • 0,5 citron, finrivet skal + saft efter smak
  • svartpeppar, nymalen

Frosting/överdrag

  • 3 dl crème fraîche
  • 200 g färskost
  • 1-2 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt

Dekoration

  • 1 morot (gärna lila)
  • 1 gulbeta
  • 0,5 gurka
  • 10 skivor kallrökt lax
  • 1 förp ärtskott
  • forellrom
  • dillvippa

Gör så här

  1. Skär bort kanterna från bröden och se till att få dem jämna

Tonfiskröra

  1. Häll av tonfisken väl. Skala och finhacka rödlöken. Hacka jalapeñon.
  2. Blanda ihop tonfisk med crème fraiche, majonnäs, rödlök, jalapeño och tabasco. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.

Skagenröra

  1. Hacka räkorna. Blanda dem med majonnäs och crème fraiche.
  2. Vänd i dill och smaka upp med finrivet citronskal, citronsaft och nymalen svartpeppar.

Frosting/överdrag

  1. Vispa ihop crème fraiche, färskost, pepparrot och finrivet citronskal till en fin kräm. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till montering.

Montera smörgåstårtan

  1. Lägg ut 3 landgångsbröd intill varandra på ett stort fat.
  2. Bred ut hälften av tonfiskröran jämnt fördelat på bröden.
  3. Lägg på ett till lager med bröd intill varandra, lägg dem tvärs över de andra så att tårtan blir mer stabil. Spela klippet för att se hur Catarina gör.
  4. Bred ut skagenröran på brödet och lägg på en omgång av bröd, även de läggs tvärs över senaste lagret bröd.
  5. Bred på resterande mängd tonfiskröra. Avsluta med att lägga på de sista bröden.
  6. Bred på/täck hela smörgåstårtan med frostingen i ett jämnt lager.
  7. Skala gulbeta och morot.
  8. Hyvla gurka, morot och gulbeta tunt.
  9. Dekorera tårtan med ärtskott på sidorna och rosor av kallrökt lax ovanpå. Lägg på hyvlad gurka, morot och gulbeta. Fördela ut rommen lite snyggt och toppa med färsk dill.