Chokladbars med nötter och frön

Chokladbars med nötter och frön
Foto: TV4
Cathrine Schück
Cathrine Schück

Chokladbars med nötter och frön

11 ingredienser

Chokladbars med nötter och frön - serverad med favoritsallad på blåbär och mango. Denna gudomliga chokladhistoria kom till under en vistelse i Frankrike. Varje dag gick vi till kylen och norpade en bit. Den räckte länge, för den är rejält mäktig, men himmel vad god den är. /Cathrine Schüks

Välj chokladen med omsorg, det spelar nämligen stor roll för slutresultatet. Här duger tyvärr ingen sötsliskig Marabou mörk choklad eller blockchoklad. Nix, det ska vara en kakaohalt på minst 72 % och gärna 85 %, om du vågar.
Välj de nötter och den torkade frukt du gillar, kakan ska vara fullpackad med allt möjligt.

Ingredienser

  • 400 g mörk choklad
  • 2 dl grädde, havregrädde eller mandelmjölk
  • 0,5 dl sprit eller likör
  • 2 dl hasselnötter, gärna rostade
  • 2 dl mandel/valnötter/cashew, gärna rostade
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl pistagenötter
  • 1 dl paranöt
  • 1 dl torkade aprikoser, strimlade
  • 1 dl russin
  • riven kokos

Gör så här

  1. Börja med att klä en brödform med smörpapper.
  2. Koka upp vatten i en kastrull på spisen. Ställ en rostfri bunke över kastrullen.
  3. Bryt ned chokladen i bunken och rör tills den smält.
  4. Rör sedan ned grädde och övriga ingredienser.
  5. Vänd ihop och ös sedan upp i den smörpappersklädda formen. Ställ kallt ett par timmar
  6. Strö gärna kokos i den smörpappersklädda formen så blir det ett strössel på kakan.
  7. Servera i små bitar som godis till kaffet.