Cevapcici med kaymak och tunnbröd

Cevapcici med kaymak och tunnbröd
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Cevapcici med kaymak och tunnbröd

19 ingredienser

Saftiga järpar från Balkan som serveras bäst med avjar, kaymak och hemgjort tunnbröd!

Ingredienser

portioner

Cevapcici

  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
  • 1 dl kolsyrat vatten
  • 1 kg köttfärs (av valfri sort, gärna med hög fetthalt)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • ev Vegeta

Kaymak

  • 200 g färskost
  • 100 g smör
  • 1 dl crème fraîche (34 % fetthalt)
  • salt

Tunnbröd

  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 1 tsk torrjäst [eller 0,25 färsk jäst, ca 15 g]
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2,5 dl mjölk, ljummet
  • 3 msk smör, smält

Gör så här

Cevapcici

  1. Riv eller mixa löken tills det blir en fin massa. Pressa eller riv vitlöksklyftorna. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 12 timmar, gärna upp till 24 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på biffarna om köttet får stå i kylen ett bra tag.
  2. Fukta händerna och forma till små avlånga biffar. Stek dem i olja ca 3 minuter på varje sida eller grilla dem på grillen. Servera med bröd, ajvar, kaymak och grönsaker.

Kaymak

  1. Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt. Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.

Tunnbröd

  1. Blanda 5 dl mjöl, torrjäst, salt och socker i en bunke. Häll över ljummet mjölk och smält smör. Om du använder färsk jäst rör du ut den först i mjölken. Rör om med en träslev eller kör i bakmaskinen tills allting blir ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad. Den får inte bli för kompakt eller torr, hellre lite kladdig. Knåda degen en bra stund, 5-8 min. Täck bunken med plast och låt vila i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  2. Dela degen i 6 delar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 minuter. Förbered en tallrik med 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade.
  3. Hetta upp stekpannan på högsta värmen.Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg. Stek inte för länge, det räcker med ca 1 min på varje sida. Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra, se till att de alltid är övertäckta. Brödet är allra godast nygräddat, servera dem gärna varma. När de svalnat förvarar du dem i en påse. Det funkar utmärkt att frysa in dem och de håller sig upp till 4 månader i frysen. Brödet är mjukt och luftigt.