Chakalaka - Sydafrikanska stekta grönsaker med vita bönor

Chakalaka - Sydafrikanska stekta grönsaker med vita bönor
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Chakalaka - Sydafrikanska stekta grönsaker med vita bönor

21 ingredienser

40 min

Lättstekta grönsaker som vänds ihop med vita bönor. En supergod rätt som passar när som helst, till exempel på en buffé. Det går utmärkt att förbereda den dagen innan.

Ingredienser

portioner
  • 2 förp färdigkokta små vita bönor (à 400 g)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika (liten)
  • 1 grön paprika (liten)
  • 0,5 purjolök, den vita delen
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Servering

  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 4 brödskivor, gärna av surdeg
  • 2 avokador

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken.
  2. Kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor. Strimla purjolöken. Skala morötterna och riv dem grovt på rivjärn. Skär tomaterna i bitar.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök och vitlök en stund.
  4. Tillsätt tomatpurén och fortsätt att steka under omrörning.
  5. Blanda i de torra kryddorna och stek en liten stund till.
  6. Lägg i morötter, purjolök, tomat och paprika. Smula ner buljongtärningen, häll i vattnet och låt sjuda i 15 minuter.
  7. Vänd ner bönorna och smaka av med salt och peppar.
  8. Rosta bröden. Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur fruktköttet och mosa det.
  9. Bred avokadomoset på bröden. Lägg grönsaksröran ovanpå och toppa med koriander.