Champagneplättar med söta jordgubbar och lättvispad grädde

Champagneplättar med söta jordgubbar och lättvispad grädde
Foto: Katarina di Leva
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Champagneplättar med söta jordgubbar och lättvispad grädde

13 ingredienser

Söta plättar med en skvätt champagne i smeten serveras med söta mogna jordgubbar och grädde. Receptet är en efterrätt i en bröllopsmeny. Testa också Inkokt sparris med brynt smör-sås och Ängamat med krondillsskum.

Receptet är från boken Gourmetvego: vegetariska menyer för livsnjutare.

_
_

Ingredienser

Champagneplättar

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 2 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1,5 dl champagne, torr
  • 100 g smör, skirat

Servering

  • 250 g söta mogna jordgubbar
  • 2 dl grädde, lättvispad
  • ätbara blommor
  • florsocker

Gör så här

Champagneplättar

  1. Sikta samman alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner mjölk och ägg i den torra blandningen till en slät smet. Vispa försiktigt i champagnen och låt smeten svälla i kylen ca 15 minuter.
  2. Stek plättarna i en plättlagg med mycket smör tills de är genomstekta och har fått en fin gyllenbrun färg på båda sidor.

Vid servering

  1. Lägg 2–3 nystekta plättar i varje skål. Toppa med skivade jordgubbar och grädde. Garnera med blommor och pudra över socker.