Cheesecake med krispigt chokladkex

POPULÄRT
koket.se
Cheesecake med krispigt chokladkex
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Cheesecake med krispigt chokladkex

13 ingredienser

1 h + tid i kylen

Bakad cheesecake med perfekt krämig konsistens som läggs på en krispig kexbotten av choklad. Välj garnering efter säsong - färska bär på sommaren och stekta äppelklyftor på vintern. 

Tips! Se till att alla ingredienser till smeten är rumsvarma för att undvika att kakan spricker.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner

Cheesecake

  • 450 g färskost, rumstempererat
  • 120 g strösocker
  • 15 g vaniljsocker
  • 30 g vetemjöl
  • 130 g gräddfil, rumstempererad
  • 60 g ägg, rumsvarma (1 st)
  • 30 g äggula, rumsvarma [2 st]

Chokladkex

  • 190 g smör, kallt
  • 70 g strösocker
  • 225 g vetemjöl
  • 15 g vaniljsocker
  • 20 g kakao

Garnering

  • 300 g färska bär

Gör så här

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 190 grader och varmluftsfunktion.
  2. Fodra insidan av en springform med bakplåtspapper, ca 23 cm i diameter.
  3. Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke.
  4. Vispa sönder äggen för hand och vänd i smeten med färskost i omgångar tills allt är ordentligt blandat. Vänd ner gräddfilen med en slickepott.
  5. Sikta avslutningsvis i vaniljsocker och mjöl. Vänd runt tills allt är ordentligt blandat.
  6. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 100 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i ytterligare 10 minuter.
  7. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur. Ställ därefter cheesecaken i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.

Chokladkex

  1. Mixa ihop smör, socker och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vaniljsocker och kakao och mixa tills det precis går ihop. Plasta degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen ca 2 mm tjock mellan två bakplåtspapper. Dra bort det översta pappret, lägg på en tallrik, ca 28 cm i diameter.
  3. Baka i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Servering

  1. Lägg den kalla cheesecaken helt centrerad på kexkakan. Garnera med bär.

Glöm inte att matsortera skal från äggen och ev rester från bären för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda cheesecake. /Köket-redaktionen