Cheesecakemousse på polentakaka med apelsinströssel

Cheesecakemousse på polentakaka med apelsinströssel
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Cheesecakemousse på polentakaka med apelsinströssel

16 ingredienser

1 h 30 min

Imponera på gästerna med den här otroligt saftiga och goda kakan gjord på polenta och mandelmjöl toppad med en fluffig och apelsinsmakande cheesecakemousse. 

Tips! Kakan är naturligt fri från gluten.

Ingredienser

portioner bitar

Polentakaka

  • 210 g smör, rumstempererat
  • 200 g strösocker
  • 3 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g mandelmjöl
  • 100 g polenta
  • 2 apelsiner, finrivet skal
  • 1 tsk bakpulver

Apelsinströssel

  • 2 apelsiner, finrivet skal
  • 100 g strösocker

Cheesecakemousse

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 100 g florsocker
  • 200 g färskost
  • 1 dl apelsinjuice, färskpressad [1 apelsin]
  • 2 g kardemummakärnor, nystötta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader och varmluftsfunktion.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform (22 cm i diameter) och pensla kanterna med lite rumsvarmt smör.
  3. Vispa ihop smör och socker fluffigt. Vispa sedan i äggen, ett i taget. Rör ner vaniljsocker och finrivet apelsinskal.
  4. Blanda polenta, mandelmjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten.
  5. Häll smeten i springformen och grädda ca 55 minuter. Ta ut och låt kakan svalna.

Apelsinströssel

  1. Massera ihop socker och finrivet apelsinskal.

Cheesecakemousse

  1. Vispa grädden lätt. Vispa ihop smör och florsocker med elvisp eller maskin. Vispa sedan i färskosten för hand och smaka av med apelsinsaft.
  2. Vänd i den vispade grädden. Fyll en spritspåse med blandningen. Spritsa på kakan. Toppa med apelsinströssel och nystött kardemumma.