Cheesecaketårta med hallon och vit choklad

Cheesecaketårta med hallon och vit choklad
Foto: Eva Hilldén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Cheesecaketårta med hallon och vit choklad

14 ingredienser

1 h + tid i frys

Drömlik cheesecake med en fyllning av hallon och citron toppad med en len hallonkräm. Garnera med färska hallon och pudra över lite florsocker så blir kakan oemotståndlig.

Receptet är ur boken Cheesecakes & kladdkakor, Semic.

Ingredienser

portioner tårta

pajdeg

  • 2 förp Maryland cookies original (à 145 g)
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 500 g hallon
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 150 g vita chokladknappar (eller hackad vit choklad)
  • 700 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • 5 blad gelatin
  • 1 msk citron, färskpressad

Hallonkräm

  • 200 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl vispgrädde

Garnering

  • 125 g hallon
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa kexen till smulor i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen över botten av en springform, ca 22 cm i diameter.
  3. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt kallna.

Fyllning

  1. Mixa hallonen och passera dem genom en finmaskig sil.
  2. Koka upp 1 dl av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör om med visp tills chokladen har smält. Låt svalna ca 5 minuter.
  3. Vispa ihop cream cheese och florsocker i en bunke. Vispa i resten av grädden till kräm. Vispa i den smälta chokladen. Vispa i 3/4 av hallonpurén, spara resten till garneringen. Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker, låt stå 5 minuter.
  4. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält gelatinet i citronsaften på svag värme i en liten släpplättpanna. Ta av från värmen och blanda i ca 1 1/2 dl av krämen. Rör ner blandningen i bunken med krämen och vispa till en slät massa. Häll i formen. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.
  5. Temperera tårtan i rumstemperatur ca 1,5 timme. Ta tårtan ur formen.

Hallonkräm

  1. Vispa ihop cream cheese och florsocker. Vispa ner grädden till en krämig massa. Vispa i den sparade hallonpurén. Spritsa krämen runt tårtan.

Garnering

  1. Garnera med hallonen och siktat florsocker.