En frisk färskost med örter gör du enkelt själv på filmjölk och passar perfekt till härligt hembakat bröd.
Se Martin Löf laga receptet
Ingredienser
sats
1 l filmjölk (eller yoghurt 3,5% fetthalt)
1-2 dl färska örter (basilika, persilja och timjan)
2 klyftor vitlök
3-4 msk olivolja
salt
malen svartpeppar
Gör så här
Värm filmjölken/yoghurten på låg till medelhög värme under omrörning till ca. 70-80 grader. Det skall inte koka eftersom ostmassan blir för hård och torr. Efter några minuter, när yoghurten börjar delas, tar du bort kastrullen från plattan och låter den svalna i en stund.
Sila sedan ostmassan i en silduk eller ett stort Melitta-filter. Låt det stå i 1 timma så rinner (överskottsvätska) av ordentligt. Spara ostvätskan, det är utmärkt att använda när man bakar som ersättning för vatten.
Medan ostmassan rinner av kan du mixa örterna och vitlöken med olivoljan i en mixer.
När vätskan har runnit av, blanda ner örtblandningen i ostmassan i mixern och kör runt så det blandas väl och smaka av med salt och nymalet svartpeppar. Voila, nu har du en väldigt god hemlagad färskost! Förvara i kylen i upp till en vecka.