"Kokt Frankfurterkorv i ångat bröd med vallmofrön, amerikansk senap, gurkrelish, hackad gul lök, tomatskivor och picklad gurka. Sportchili och sellerisalt på toppen. Aldrig ketchup." /Erik Videgård
Se Erik Videgård laga receptet
Ingredienser
Picklad gurkrelish
1 kg gurka, oskalad, urkärnad i små kuber.
200 g gul lök, finhackad
20 g salt utan jod
1,5 vatten
200 g strösocker
400 g äppelcidervinäger
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk sellerifrön
Sportpeppar
1 kg jalapeno-chili
Inläggning
1,2 l vitvinsvinäger
250 g vatten
24 g salt utan jod
30 g strösocker
2 klyftor vitlök, krossade skalade
250 g vitvinsvinäger
60 g strösocker
45 g salt utan jod
3 g dillfrö
2 klyftor vitlök, skalade och krossade
Inlagd gurka
500 g västeråsgurka, delad i fyra på längden
Gör så här
Picklad gurkrelish
Sprid ut gurka, lök och salt i en vid skål.
Tillsätt så mycket isvatten så att det precis täcker, låt stå 2 timmar i rumstemperatur.
Lägg en silduk eller en bit bomullstyg i en sil och häll i grönsakerna. Skölj med vatten och pressa ut så mycket som möjligt av vätskan.
Koka upp socker, vinäger, senapsfrön och sellerifrön i en kastrull stor nog att rymma även gurkan. Låt koka upp under omrörning och sjud i 5 minuter.
Tillsätt gurkmixen, koka upp och sjud i 10 minuter. Rör om då och då.
Häll upp gurkrelishen i väl rengjorda burkar, sätt på lock och låt svalna. Förvara i kylskåpet.
Sportpeppar
Skölj chilin och skär två skåror längs med chilin.
Koka upp inläggningsvätskan och sjud tills socker och salt löst sig. Tillsätt chilin, koka upp och sjud i 1 minut.
Lägg chilin i väl rengjorda glasburkar och häll på inläggningsvätska så det täcker, sätt på lock och förvara i kylen.
Inlagd gurka
Lägg gurkan i en bunke.
Koka upp inläggningen och sjud tills salt och socker löst sig.
Häll vätskan över gurkan så den täcker. Låt svalna i 2 timmar.
Lägg över i väl rengjorda glasburkar och förvara i kylen.