Chicken tikka masala

koket.se
Chicken tikka masala_01
Foto: Lennart Weibull
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Chicken tikka masala

19 ingredienser

1 h

Det här är comfort food när den är som bäst! Även om CTM (Chicken Tikka Masala) har tydliga rötter i det nordindiska köket sägs rätten ha tillkommit i Storbritannien. Enligt sägnen var det en kock som satt på ett överflöd av tandoorigrillad kyckling (chicken tikka) som värmde på bitarna i en gräddig tomatsås. Resten är historia och sen dess har CTM blivit den tveklöst populäraste curryrätten i väst. Det är verkligen ett stort plus om du lyckas planera för att marinera kycklingen över natten – yoghurten gör den så mycket saftigare och smakrikare.

Boktipset!
Guide till världens godaste curry

Boktipset!

Receptet kommer från Jimmys kokbok "Guide till världens godaste curry"

Läs mer

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 6 cm ingefära, finriven
  • 6 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 1 msk garam masala
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk korianderfrö, malda
  • 1 tsk chilipulver
  • 3 dl yoghurt (3%)
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 3 msk ghee
  • 5 grön kardemumma
  • 2 rödlökar, finskivade
  • 5 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater [à 400 g]
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 1 msk smör
  • ca 1 dl färsk koriander

Gör så här

  1. Blanda ingefära, vitlök, gurkmeja, garam masala, spiskummin, korianderfrön och chilipulver i en liten skål till en grov kryddpasta.
  2. Rör ihop yoghurt, salt, citronsaft och hälften av kryddpastan i en större skål och vänd ner kycklingen. Plasta in och låt marinera i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
  3. Plasta in den resterande kryddpastan så länge.
  4. Hetta upp ghee i tjockbottnad gryta på medelvärme.
  5. Stek kardemummakapslarna i 10–20 sekunder, tillsätt lök samt en nypa salt och stek tills löken är helt mjuk och gyllenbrun i kanterna.
  6. Lägg i den resterande kryddpastan samt tomatpuré och stek ur tills det börjar dofta gott.
  7. Tillsätt tomater och vispgrädde och låt det få ett uppkok.
  8. Sänk sedan värmen och låt koka ihop på låg värme under lock i 20 minuter tills såsen tjocknat något.
  9. Sätt ugnen på 225 grader grill medan såsen kokar ihop.
  10. Placera kycklingen på gallret över en stor ugnsform klädd med folie och grilla högt upp i ugnen tills kycklingen har fått fin färg och blivit fläckvis sotad.
  11. Skär kycklingen i stora munsbitar och vänd ner i såsen. Om kycklingen inte skulle ha blivit genomstekt i ugnen låter du den gå klart i såsen. Smaka av med mer salt.
  12. Toppa med smör, koriander och servera gärna med kokt basmatiris, naanbröd och mango chutney.

Tips! Vill du göra denna rätt ännu vassare grillar du kycklingen över kol istället för i ugn.