Chili cheese och friterade kronärtskockor

koket.se
Chili cheese och friterade kronärtskockor
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Chili cheese och friterade kronärtskockor

23 ingredienser

Två sorters läckra helgsnacks! Frasigt friterade kronärtsskockor att dippa i citronaioli och smältande goda och krispiga chili cheese med skön hetta från färsk jalapeño.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner

Friterade kronärtskockor

  • 1 burk kronärtskocka, marinerade (à 200 g)
  • 0,5-1 dl vetemjöl
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1-2 ägg, uppvispat
  • 4-5 dl rapsolja

Citronaioli

  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, finrivet skal + pressad saft (ekologisk)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Chili cheese

  • 75 g riven mozzarella
  • 75 g cheddarost, riven
  • 50 g grana padanoost
  • 100 g mascarpone
  • 1-2 jalapeños, färsk
  • cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 dl pankoströbröd
  • 3-4 dl rapsolja

Gör så här

Citronaioli

  1. Knäck ett ägg i en cylinder, sätt ned stavmixern och häll över rapsoljan. Sätt igång mixern och dra den långsamt uppåt. Här ser du hur det fint blir en majonnäs. Smaksätt majonnäsen med riven vitlök, citronskal, citronsaft, salt och nymalen svartpepppar. Ställ svalt. Det är smart att börja göra själva grunden, dvs majonnäsen och sedan smaka upp den. Då får man den precis som man önskar smakmässigt.

Friterade kronärtskockor

  1. Mät upp vetemjöl, panko och uppvispat ägg i tre skålar.
  2. Häll av marinaden från kronärtskockorna. Dutta av med lite papper och vänd skockorna först i mjöl, sedan ned i det uppvispade ägget och till sist ned i panko.
  3. Hetta upp olja till 160-165 grader i en kastrull.
  4. Fritera skockorna tills de blir gyllene. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.

Chili cheese

  1. Finhacka jalapeñon och blanda samman med mascarpone och riven mozzarella- och cheddarmix.
  2. Smaka av smeten med cayennepeppar för att reglera hettan, salt och nymalen svartpeppar.
  3. Mät upp vetemjöl, panko och uppvisat ägg i tre skålar.
  4. Forma bollar (ca 12 st) av smeten och panera först i mjölet, sedan ägget och till sist i panko.
  5. Hetta upp oljan till 160-165 grader och fritera tills de blir gyllene. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.