Chiligryta med avokado- och koriandersalsa

koket.se
Chiligryta med avokado- och koriandersalsa
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Chiligryta med avokado- och koriandersalsa

25 ingredienser

40 m

Ta den korta vägen till en riktigt god chiligryta! Denna kryddiga köttfärsgryta med bönor tar bara 40 minuter att svänga ihop. Servera med krämig avokadoröra med koriander samt krispiga tortillachips - succé!

Tips! Vill du ha en vegetarisk chili kan du ersätta köttfärsen med ytterligare en burk valfria bönor. Blanda gärna olika sorters bönor så får du en vacker och god chili.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor)
  • 1 röd paprika
  • rapsolja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,3 jalapeño, urkärnad
  • 1 chipotle (rökt och torkad jalapeño)
  • 500 g blandfärs
  • 400 g svarta kokta bönor [1 konservburk]
  • 400 g krossade tomater [1 konservburk]
  • 3 dl mörk öl
  • 3 dl oxbuljong
  • salt
  • svartpeppar

Koriandersalsa

  • 2 krukor koriander
  • 0,5-1 jalapeño, urkärnad
  • 3 avokado, mjuka
  • 2 tsk limefrukt, saft
  • salt

Till servering

  • tortillachips

Gör så här

  1. Hacka vitlöksklyftorna och löken fint. Skala morot och paprika och skär i små tärningar. Hacka jalapeñon fint, 1/3 till grytan 2/3 till salsan.
  2. Värm upp en stor gryta med olja och fräs lökhacket samt morot och paprika med de torra kryddorna och chilin på medelvärme. Fräs även med chipotlen, men låt den vara hel så du kan plocka upp den ur chilin innan servering.
  3. Tillsätt färsen och bryn den i några minuter. Tillsätt de konserverade tomaterna, bönor, öl och buljong, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Låt sjuda i 30 minuter utan lock.
  4. Dra av grytan från värmen och smaka av med salt och peppar. Låt grytan stå under tiden du gör koriandersalsan.
  5. Hacka koriander. Kärna och gröp ur avokadon och mosa med en gaffel tillsammans med limejuice och salt. Vänd ner koriander och jalapeño och mosa samman.
  6. Servera grytan med salsan och tortillachips.