Choklad- och timjanskorpor

Choklad- och timjanskorpor
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Choklad- och timjanskorpor

8 ingredienser

60 m

Har man inte ett bra förråd av skorpor är man illa ute som Ernst säger! De här skorporna är bakade med nötter, choklad och timjan. En perfekt blandning av söt kaka och rustik skorpa.

Ingredienser

  • 120 g sötmandel
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 100 g blockchoklad
  • 2-3 ägg (spara lite vita till pensling)

Gör så här

  1. Mixa hälften av mandeln i matassistent till ett fint mjöl och blanda med vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  2. Hacka eller stöt resterande mandel i en mortel eller grovt med kniv. Blanda ner i mjölblandningen.
  3. Hacka timjan och mortla med salt och socker för att få ut alla smakerna. Blanda timjansockret med mjöl- och nötblandningen.
  4. Hacka blockchokladen och blanda med resten av ingredienserna. Blanda i två ägg och rör ihop till en skorpdeg. Om degen känns för torr så öka på med ett ägg till.
  5. Arbeta ihop degen med händerna till en fast smidig deg. Mjöla degen och rulla ut den. Skär i 4 delar som du rullar ut i långa längder och lägger på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Pensla skorplängderna med äggvita och strössla på socker. Baka av i ugn i ca 15 min på 175 grader.
  6. Ta ut och snedskär fina skorpor och torka skorporna i 100 grader med fläkten på och ugnsluckan lite öppen tills dom känns torra, ca 30 minuter.