Chokladcheesecake

Chokladcheesecake
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Chokladcheesecake

8 ingredienser

1 h + tid i kyl

En gräddig och len chokladcheescake utan botten, också kallad baskisk cheesecake eller bränd cheesecake. Utöver choklad är cheesecaken smaksatt med chili, kanel och stjärnanis. Kakan behöver stå i kylen minst 8 timmar efter gräddning för att sätta sig.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 200 g choklad (55-65 %)
  • 450 g färskost
  • 100 g strösocker [1,1 dl]
  • 5 g stjärnanis, mald [ca 2 tsk]
  • 4 g anchochili, mald [ca 2 tsk]
  • 10 g malen kanel [ca 1 msk]
  • 180 g ägg [ca 3 stora ägg]
  • 240 g vispgrädde [2,4 dl]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grade, över- och undervärme.
  2. Smöra en springform som är ca 20 cm i diameter.
  3. Klipp en remsa bakplåtspapper som är 2-3 cm högre än formen. Klä formen innerkant med pappret.
  4. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält i mikron eller över vattenbad.
  5. Blanda färskost, socker och kryddor. Blanda sedan i äggen.
  6. Rör i grädden och till sist den smälta chokladen.
  7. Fyll formen med smeten.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
  9. Skaka försiktigt på formen, den skall vara fast i kanten men lite ”vobblig” i mitten. Ytan ska vara bränd för att ge den där karamelliga och lite brända smaken. Om man vill kan man efter gräddning bränna av ytan med en gasolbrännare.
  10. Låt stå i rumstemperatur i en timme. Ställ sedan formen i kylen minst 8 timmar, gärna över natten.