Bakad chokladcheesecake på en botten av ballerinakakor toppad med kolasås och saltkaramelliserade hasselnötter. Lyxigt god cheesecake som räcker hela helgen.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och tryck ut kexmassan i den.
Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.
Fyllning
Smält chokladen till fyllningen över ett vattenbad. Låt svalna.
Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
Vispa ner ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
Häll smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan blivit fast.
Låt svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med kolasås och hasselnötter.
Kolasås
Kolasåsen gör du enkelt genom att blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna innan du häller den över din cheesecake.
Honungsrostade nötter
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Blanda nötter, honung och salt och fördela blandningen jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta nötterna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna innan du toppar din cheesecake med dem.