Chokladcheesecake med kola och nötter

koket.se
Chokladcheesecake med kola och nötter
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Chokladcheesecake med kola och nötter

12 ingredienser

1 h + tid att svalna

Bakad chokladcheesecake på en botten av ballerinakakor toppad med kolasås och saltkaramelliserade hasselnötter. Lyxigt god cheesecake som räcker hela helgen.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12

Botten

  • 190 g kakor (av ballerinatyp)
  • 50 g smör

Fyllning

  • 200 g mörk choklad
  • 500 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1 nypa äkta vaniljpulver)
  • 3 ägg

Kolasås

  • 1 dl farinsocker
  • 1,25 dl vispgrädde

Honungsrostade nötter

  • 100 g hasselnötter
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare och blanda ihop med det smälta smöret till en formbar massa.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och tryck ut kexmassan i den.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 10 minuter.

Fyllning

  1. Smält chokladen till fyllningen över ett vattenbad. Låt svalna.
  2. Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
  3. Vispa ner ett ägg i taget och till sist den smälta chokladen.
  4. Häll smeten i formen och bred ut den till ett jämnt lager.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan blivit fast.
  6. Låt svalna i kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med kolasås och hasselnötter.

Kolasås

  1. Kolasåsen gör du enkelt genom att blanda farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 10 minuter, du märker att den blir tjockare.
  2. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna innan du häller den över din cheesecake.

Honungsrostade nötter

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Blanda nötter, honung och salt och fördela blandningen jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta nötterna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna innan du toppar din cheesecake med dem.