Börja med att frysa hälften av hallonen och hälften av blåbären i separata bunkar.
Chokladcrème
Hacka chokladen grovt och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull och häll över chokladen. Mixa tills chokladcrèmen blir slät. Fördela chokladmassan på 4 tallrikar i lika stora cirklar. Låt svalna i kylen.
Citronstekt havre
Hetta upp ca 1 msk smör i en stekpanna. Häll i havregrynen och fräs en stund på hög värme. Sänk därefter värmen något och häll i 2 msk socker. Riv i skalet från 2 citroner och stek någon minut på medelvärme under konstant omrörning. Lägg på lite hushållspapper och låt torka.
Lemoncurd
Koka upp smör tills det börjar dofta karamell. Sila över till en ny kastrull.
Separera äggulan från äggvitan och lägg gulorna i en kastrull. Häll i 2 dl socker samt saft och skal från 1 citron. Vispa ihop.
Slå över det brynta smöret medans det är ljummet. Vispa allting på medelvärme tills krämen tjocknar, tänk på att det inte får koka. Häll över krämen i en skål och låt svalna i kylen. Lägg i en spritspåse när det svalnat.
Servering
Ta ut tallrikarna med chokladcrèmen en stund innan servering så de blir rumstempererade.
Lägg bären på chokladmassan, varva mellan frysta och färska. Dela gärna något blåbär och hallon för ögats skull.
Spritsa ut 4-5 små toppar med lemoncurd, i storlek som ett blåbär ungefär.
Strössla över en nypa av den citronstekta havren och avsluta med några blad citronmeliss. Servera!