Koka upp mjölk, grädde, kakao, kokossirap och salt under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Ta av från plattan och låt stå.
Vispa äggula och socker ljust och luftigt i en separat bunke.
Häll över cirka hälften av mjölkblandningen på socker- och äggblandningen under omrörning och vispa till en jämn smet.
Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen med resterande mjölkblandningen och värm under omrörning till 85 grader.
Lägg i gelatinet och vispa tills det lösts upp. Lägg i chokladhacket och mixa direkt med stavmixer till en jämn smet.
Häll över smeten i en behållare, täck med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad för snabb nedkylning.
När vätskan svalnat till cirka 30 grader stäler du in behållaren i kylskåp och låter smakerna mogna i cirka 12 timmar (minst 6 timmar och som mest 18 timmar).
Mixa smeten en sista gång med stavmixer, häll i glassmaskinen och frys till önskad konsistens.