Chokladmousse med chokladkrisp

Chokladmousse med chokladkrisp
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Chokladmousse med chokladkrisp

13 ingredienser

1 h

Chokladmousse och apelsin är en riktigt god kombination som här får sällskap av chokladkrisp.

Ingredienser

portioner

Chokladmousse

  • 800 g vispgrädde
  • 80 g strösocker
  • 2 ägg
  • 120 g äggula [ca 4]
  • 200 g mörk choklad
  • 10 g cognac (valfritt)
  • 10 g espresso (starkt bryggkaffe går också bra)
  • 200 g choklad, riven (valfritt)

Chokladkrisp

  • 100 g mörk choklad
  • 1 apelsin, zest
  • 30 g cornflakes, krossade
  • flingsalt

Filéade apelsiner

  • 1 apelsin

Gör så här

Chokladmousse

  1. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.
  2. Vispa socker, ägg och äggulor tills det är ett vitt och ljust skum.
  3. Smält chokladen tills den är helt slät och varm, ca 50 grader.
  4. Häll den smälta chokladen över äggskummet och vänd runt snabbt, INTE försiktigt.
  5. Häll cognac i espresson och häll sedan ner blandningen i chokladkrämen.
  6. Vänd i grädden.
  7. Avsluta med att vända i den rivna chokladen.

Chokladkrisp

  1. Smält chokladen och vänd i zest, cornflakes samt salt.
  2. Kavla ut blandingen tunt mellan två bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.

Filéade apelsiner

  1. Skär av toppen och botten av en apelsin med en liten tandad kniv eller en vass skalkniv.
  2. Skär därefter av allt skal.
  3. Skär ut filéer genom att skära djupa snitt på insidan av de vita linjerna.
  4. Ta bort eventuella kärnor.

Servering

  1. Klick upp chokladmousse i en skål.
  2. Lägg apelsinfiléerna vid sidan om moussen och toppa med chokladkrisp.