Inte kunde man tro att choklad och rödbeta skulle passa så fint ihop. Men det är precis vad det gör i den här ljuvliga desserten med krämig mousse, kryddig rödbeta och ett knaprigt havresmul.
Smält chokladen i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad.
Vispa samman äggulor och florsocker fluffigt.
Tillsätt den smälta chokladen och rör samman till en jämn smet.
Vispa grädden till ett hårt skum. Tillsätt först lite av grädden till chokladen och rör ut den jämt. Tillsätt nu resten av grädden med hjälp av en slickepott. Vänd försiktigt tills du har en jämn och fin chokladmousse.
Häll upp i serveringsglas eller i en form. Ställ kallt i ca 1 timme. Servera med rödbetor, crumble och lite vispad grädde
Kryddkokta rödbetor
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och skär ner dem i tärningar ca 1x1 cm.
Lägg tärningarna på ett bakplåtspapper och baka dem i ugnen ca 30 minuter.
Koka samman resterande ingredienser till en kraftig lag. Lägg de bakade rödbetorna i lagen och koka samman någon minut. Lagen får gärna koka in. Låt kallna.
Rödbetsglaze
Koka samman tills konsistensen blir lagom tjock. Låt kallna.
Crumble
Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda samman alla ingredienser. Sprid ut på bakplåtspapper och grädda i ugn 20 minuter eller tills färgen är gyllene. Rör runt då och då.
Ta ut och låt det kallna. Om bitarna är för stora så krossa dem lite lätt.