Apelsin- och kaneldoftande chokladbottnar som fylls med hallongrädde, vaniljkräm och sedan spacklas med vaniljfrosting och täcks med fondant. Dekorera efter eget tycke och smak.
Ingredienser
Chokladbotten med apelsin och kanel
7 ägg
100 g muscovadosocker
100 g strösocker
175 g vetemjöl
50 g kakao
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
1 apelsin, skalet
Hallongrädde
5 dl grädde
3 msk florsocker
50 g hallonpuré
vaniljkräm
5 dl mjölk
90 g strösocker
1 vaniljstång
2 ägg
35 g majsstärkelse
Vaniljfrosting
300 g smör, mjukt
500 g florsocker
2 msk vaniljarom
30 g färskost
Montering
1,5 dl vaniljsås
200 g färska hallon
100 g valnötter, hackade
50 g hallonpuré
fondant
Gör så här
Chokladbotten med apelsin och kanel
Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker i 10 min.
Blanda mjöl, kakao, kanel och bakpulver. Riv i skal från en apelsin och rör in i mjölblandningen.
Efter 10 min sätt maskinen på lägsta och häll försiktigt i mjölblandningen. Slå därför av maskinen och rör resten för hand.
Häll i en 27 cm form och grädda på 175 grader i 25-30 min.
Hallongrädde
Vispa ihop ingredienserna till en kräm.
Vaniljkräm
Koka upp mjölk, socker och urskrapet från en vaniljstång. Lägg också i själva stången.
Ta en ny skål och vispa ägg med maizena.
Häll halva delen av den varma mjölken över äggen och rör ihop. Häll sedan allt tillbaka med resten av mjölken. Låt småkoka under omröring på svag värme i 4 min.
Ta upp vaniljstången och häll vaniljkrämen i en stor glasskål. Täck med plastfolie och sätt på avkylning i kylskåp.
Vaniljfrosting
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljarom med en "k-visp" i 2 minuter, byt sedan till ballongvisp och vispa på max i ytterligare 2 minuter.
Ha i färskost och fortsätt vispa i 1 minut tills du har en lätt och luftig frosting.
Montering
Dela botten i tre delar och smörj in med vaniljsås. Bred vaniljkräm och strö över hallon och hackade valnötter på första lagret. Avsluta med hallongrädde och lägg på nästa botten.
På andra lagret, ha på ett tunt lager hallonpuré. Strö över färska hallon och sedan hallongrädde.
Lägg på den sista tårtbotten och skrapa bort den grädde som rinner ut. Täck sedan hela tårtan med vaniljfrosting.
Låt kakan stå i kylskåp tills vaniljfrostingen stelnar, och lägg sedan på ett till tunt lager tills kakan blir jämn och fin innan du täcker tårtan med fondant.