Chokladtårta med hallon och vanilj

POPULÄRT
Chokladtårta med hallon och vanilj
Foto: TV4

Chokladtårta med hallon och vanilj

Av: Bjørn-Ali Abdullah

Från: Det stora tårtslaget

25 ingredienser

Apelsin- och kaneldoftande chokladbottnar som fylls med hallongrädde, vaniljkräm och sedan spacklas med vaniljfrosting och täcks med fondant. Dekorera efter eget tycke och smak.

Ingredienser

Chokladbotten med apelsin och kanel

  • 7 ägg
  • 100 g muscovadosocker
  • 100 g strösocker
  • 175 g vetemjöl
  • 50 g kakao
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 apelsin, skalet

Hallongrädde

  • 5 dl grädde
  • 3 msk florsocker
  • 50 g hallonpuré

vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 90 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 35 g majsstärkelse

Vaniljfrosting

  • 300 g smör, mjukt
  • 500 g florsocker
  • 2 msk vaniljarom
  • 30 g färskost

Montering

  • 1,5 dl vaniljsås
  • 200 g färska hallon
  • 100 g valnötter, hackade
  • 50 g hallonpuré
  • fondant

Gör så här

Chokladbotten med apelsin och kanel

  1. Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker i 10 min.
  2. Blanda mjöl, kakao, kanel och bakpulver. Riv i skal från en apelsin och rör in i mjölblandningen.
  3. Efter 10 min sätt maskinen på lägsta och häll försiktigt i mjölblandningen. Slå därför av maskinen och rör resten för hand.
  4. Häll i en 27 cm form och grädda på 175 grader i 25-30 min.

Hallongrädde

  1. Vispa ihop ingredienserna till en kräm.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, socker och urskrapet från en vaniljstång. Lägg också i själva stången.
  2. Ta en ny skål och vispa ägg med maizena.
  3. Häll halva delen av den varma mjölken över äggen och rör ihop. Häll sedan allt tillbaka med resten av mjölken. Låt småkoka under omröring på svag värme i 4 min.
  4. Ta upp vaniljstången och häll vaniljkrämen i en stor glasskål. Täck med plastfolie och sätt på avkylning i kylskåp.

Vaniljfrosting

  1. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljarom med en "k-visp" i 2 minuter, byt sedan till ballongvisp och vispa på max i ytterligare 2 minuter.
  2. Ha i färskost och fortsätt vispa i 1 minut tills du har en lätt och luftig frosting.

Montering

  1. Dela botten i tre delar och smörj in med vaniljsås. Bred vaniljkräm och strö över hallon och hackade valnötter på första lagret. Avsluta med hallongrädde och lägg på nästa botten.
  2. På andra lagret, ha på ett tunt lager hallonpuré. Strö över färska hallon och sedan hallongrädde.
  3. Lägg på den sista tårtbotten och skrapa bort den grädde som rinner ut. Täck sedan hela tårtan med vaniljfrosting.
  4. Låt kakan stå i kylskåp tills vaniljfrostingen stelnar, och lägg sedan på ett till tunt lager tills kakan blir jämn och fin innan du täcker tårtan med fondant.