Chokladtryffel med rödbetstonad polkagrisganache

Chokladtryffel med rödbetstonad polkagrisganache
Foto: TV4

Chokladtryffel med rödbetstonad polkagrisganache

Av: Martin - Säffle

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 m + kylning

Chokladtryffel fylld med polkagris serveras med vaniljmousse och porter.

Receptet är från tv-programmet _Halv åtta hos mig_och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

tryffel

  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 3 msk grädde
  • 1,5 msk smör

Polkagrisganache

  • ca 20 polkagriskarameller, Obs hårda, ej mjöliga sorten
  • 3-4 rutor vit choklad
  • ca 4 droppar pepparmintsolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 msk smör
  • 1-2 msk rödbetsspad (färgsättning)
  • 1 dl vatten

Vaniljmousse

  • 1,5 gelatinblad
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång [1 msk vaniljsocker]
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde

Servering

  • porter (öl)

Gör så här

Tryffel

  1. Lägg en skål i varmt vatten. Smält chokladen i skålen och häll sedan i grädde och smör, rör om. Stjälp upp massan på ett bakplåtspapper och bred ut till en jämn fin yta. Låt svalna.

Polkagrisganache

  1. Krossa polkagriskaramellerna och strö ut det i en teflonpanna. Häll i vattnet. Koka upp under omrörning tills sockret lösts upp. Tillsätt smör, grädde och vit choklad, rödbetsspadet och droppa i mintolja efter behag. Reducera vätskan tills den blivit tjockare. Låt svalna en stund.
  2. Klipp upp bakplåtspappret (med chokladen) i rutor, ca 6 x 10 cm. Fyll mitten av långsidan med ganachen och rulla sen ihop chokladen med pappret på. Ta ett stycke aluminiumfolie och slå in tryffeln i den. Folien gör att tryffeln ligger på plats när den stelnar. Lägg in i frysen i ca 15 min. Ta sedan av folien, skär av kanterna på tryffelrullen INNAN du tar av bakplåtspappret.

Vaniljmousse

  1. Blötlägg gelatinet i vatten. Vispa ägg och socker tills det blivit lätt och skummigt. Tillsätt vaniljen. Vispa grädden. Smält gelatinet i lite varmt vatten. Rör i lite av grädden i gelatinet. Vänd ihop alla ingredienser. Rör om försiktigt. Häll upp i små glas. Låt stelna i kylen.

Serveringsförslag Lägg upp chokladtryffeln på en liten desserttallrik tillsammans med ett lågt glas med vaniljmoussen. Portershoten kan serveras i ett litet snapsglas. Meningen med porterölet är att lyfta fram aromerna i chokladen. Servera därför inte ölen iskall.