Choux au craquelin med kräm på vanilj, hibiskus och rosmarin

Choux au craquelin med kräm på vanilj, hibiskus och rosmarin
Foto: TV4

Choux au craquelin med kräm på vanilj, hibiskus och rosmarin

Av: Frida Bornholt

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

1 h 30 min

En läcker liten bakelse fylld med en vaniljkräm smaksatt med rosmarin och hibiskus.

Ingredienser

portioner stycken

Pâte à choux

  • 65 g mjölk [0,65 dl]
  • 65 g vatten [0,65 dl]
  • 65 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 65 g vetemjöl [1 dl]
  • 2 ägg

Mördeg

  • 50 g vetemjöl [0,9 dl]
  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 50 g smör
  • ev röd pastafärg

Vaniljkräm med hibiskus och rosmarin

  • 2 kvistar rosmarin
  • 50 g torkad hibiskus
  • 100 g strösocker [1,1 dl]
  • 30 g majsstärkelse [0.6 dl]
  • 0,5 krm salt
  • 30 g smör
  • 90 g äggula
  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 2 tsk vaniljpulver

Gör så här

Pâte à choux

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.
  2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.
  3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör kraftigt i ett par minuter så att smeten släpper kastrullens kanter och blir glansig. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.
  4. Vispa ihop äggen i ett glas.
  5. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget i smeten tills du har en smidig smet, den ska inte vara för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då har den rätt konsistens.
  6. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter på plåten. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

  1. Blanda samman allt till en deg. Färga den ev med röd pastafärg.
  2. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stansa ut cirklar av den frysta degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll.
  3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få den hålighet som man vill åt. Låt bollarna svalna helt.

Vaniljkräm med hibiskus och rosmarin

  1. Häll alla ingredienser i en kastrull. Sjud (får absolut inte koka) på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar tjockna. Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.
  2. Sila krämen ner i en bunke och plasta, låt svalna i kyl. Fyll krämen i en spritspåse med slät tyll.
  3. Fyll de spröda puffarna, underifrån, med krämen.