Stekt abborre med beurre blanc

Stekt abborre med beurre blanc
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Stekt abborre med beurre blanc

13 ingredienser

40 min

Klassisk abborre med en härlig vitvinssås och sötsyrliga rabarber.

Ingredienser

  • 4 abborrar, i filéer
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 300 g smör, rumstempererat
  • salt
  • peppar
  • 0,5 citron
  • 2 stjälkar rabarber
  • 1 tsk strösocker
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Måtta upp grädden i en skål. Filéa abborren och vänd i grädden (spara grädden). Salta och peppra fisken och stek i smör i stekpanna.
  2. Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vatten, vinet och vinägern och koka upp tills knappt en fjärdedel av vätskan återstår.
  3. Häll i grädden och låt koka i cirka 2 minuter.
  4. Tillsätt sedan smöret i småbitar under kraftig vispning tills allt smör är upplöst. Se till att såsen inte kokar ihop för mycket under vispningen, då kan den skära sig.
  5. Sila eventuellt av såsen.
  6. Låt såsen få ett hastigt uppkok före servering och smaksätt med salt och peppar. Pressa även i lite citronsaft.
  7. Skala rabarbern om den är grov. Strimla fint och fräs med lite smör och socker i en gryta. Tillsätt en skvätt vatten och låt koka upp så att rabarbern är tillräckligt mjuk.
  8. Servera strömmingen med såsen och rabarbern. Färskpotatis passar utmärkt till.