Citronsill

Citronsill
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Citronsill

9 ingredienser

12h 15 min

Vad vore jul, midsommar och påsk utan sill och nubbe?

Inlagd sill håller sig ungefär en vecka i kylskåp.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp urvattnad inläggningssill à 420 g
  • 10 cm purjolök, mittbit
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 2 msk strösocker
  • 5 msk crème fraîche
  • vitpeppar, från kvarnen

Gör så här

  1. Skölj sillfiléerna och skär dem i 2 centimeter breda bitar. Ansa purjolöken och skär den i 3 millimeter stora bitar. Strimla lite till garnering.
  2. Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås.
  3. Tillsätt purjolöksbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar.
  4. Lägg ned sillen och låt dra i kylen 1–2 dygn.
  5. Garnera med dill och fina strimlor citronskal. Servera gärna tillsammans med citronsnaps.