Tre varianter till fisk

Tre varianter till fisk
Foto: Jacob Grange

Tre varianter till fisk

21 ingredienser

Här är ”Tre varianter” på tillbehör till stekt fisk, exempelvis lax, makrill eller spätta.

Serveringstips: Dessa snabba och enkla såser passar bra till både stekt som ugnsbakad fisk. Servera gärna med kokt eller pressad potatis.

Ingredienser

portioner

Pepparrotsröra ur boken ”Den Goda Sommaren”:

  • 0,5-1 dl crème fraîche
  • 2 msk äppelmos, fast
  • 2 msk senap
  • 2 msk färsk pepparrot, riven

Äppelchutney:

  • 6-8 svenska äpplen
  • 2 gula lökar, hackade
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 45 g färsk ingefära, riven
  • 2 röda thaipeppar, finhackade

Curry- och äppelsås:

  • 1-2 tsk curry
  • 1 msk smör =3 tsk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk äppelkoncentrat
  • 1 svenskt äpple, friskt och med sötma, typ Åkerö salt och vitpeppar

Så här tillreder man stekt fisk:

  • vit fisk (såsom torsk, kolja, hoki eller rödspätta)
  • ägg
  • ströbröd
  • olja (eller smör)

Gör så här

  1. pepparrotsröra ur boken ”Den Goda Sommaren”: Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  2. Täck med plastfolie och ställ svalt.
  3. Äppelchutney: Finhacka äpple och gul lök.
  4. Fräs äpplena och löken tillsammans med den pressade vitlöken.
  5. Tillsätt sockret och ättikan låt det sedan koka. Tillsätt sedan ingefäran och thaipepparn.
  6. Detta kan förberedas dagar i förväg.
  7. Curry- och äppelsås: Fräs curryn i 1 tsk smör, tillsätt vitt vin och grädde och låt koka 4-5 minuter.
  8. Balansera med äppelkoncentratet.
  9. Skala och hacka äpplet fint och tillsätt det i såsen omedelbart före serveringen.
  10. Blanka av med resten av smöret. Salta och peppra.
  11. Så här tillreder man stekt fisk: Panera fiskfiléerna genom att först vända dem i vispat ägg och sedan i ströbröd.
  12. Stek fisken på medelvärme. Använd mycket olja/smör då ströbrödet får fisken att suga åt sig fettet väldigt lätt.
  13. Stek ca 3 min per sida, aningen längre om filéerna är tjocka. Se till att fisken får fin, gyllenbrun färg.
  14. Servera tillsammans med ex. pepparrotsröra och kokt potatis.