Kalkonsallad med äpple

Kalkonsallad med äpple
Foto: tv4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Kalkonsallad med äpple

17 ingredienser

Christian Hellberg serverar Visätters äppelvedsrökta kalkonlår med marinerad äppelsallad, äppelkräm samt rostade hasselnötter.

Ingredienser

portioner

Äppelkräm

  • 4 äpplen granny smith
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 citroner

Rostade hasselnötter

  • 100 g hasselnötter, skalade
  • matolja
  • salt

Marinerade äpplen

  • 4 äpple av valfri sort (gärna två olika färger)
  • 2 dl äppelmust

Servering

  • 20 skivor äppelvedsrökt kalkonlår eller annat rökt kalkonkött
  • 100 g babyspenat
  • 100 g röda mangoldskott
  • 100 g rucolasallad
  • 1 ask krasse
  • rapsolja
  • 1 citron
  • salt

Gör så här

Äppelkräm

  1. Skala och skär ner äpplena i mindre bitar.
  2. Lägg äpplena i kastrull och tillsätt vatten, socker och saften från en citron.
  3. Värm upp och låt sjuda tills äpplena är genomskinliga och mjuka (de får inte koka, då risken är stor att man kokar sönder äpplena och får en vattnig kräm).
  4. Mixa äppelbitarna med skal och saft från en citron till en slät kräm. Om krämen blir för vattnig, häng den i ett kaffefilter och låt rinna av till önskad konsistens

Rostade hasselnötter

  1. Rosta hasselnötterna i stekpanna med olja och salt. Låt rinna av på papper.
  2. Dela nötterna på mitten men spara 8 hela nötter att riva med ett zestjärn över salladen vid servering.

Marinerade äpplen

  1. Hyvla äpplena tunt på mandolin och lägg sedan i äppelmust.

Servering

  1. Skölj och slunga salladen i salladsslunga.
  2. Vänd upp salladen med rapsolja, citron och salt.
  3. Sprid ut salladen på tallrik, klicka i äppelkräm.
  4. Lägg på några skivor äppelvedsrökt kalkonlår och rostade hasselnötter.
  5. Klipp smörgåskrassen och toppa salladen med den och nyrivna hasselnötter.