Smaken av svensk sommar

Smaken av svensk sommar
Foto: Niklas Bernstone
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Smaken av svensk sommar

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

16 ingredienser

Bär, citronkräm och maräng - en oslagbar kombination. Receptet kräver en digitaltermometer. Har du inte en, så är det dags att skaffa en!

Ingredienser

portioner
  • 200 g blandade sommarbär

Citronkräm:

  • 6 äggulor
  • 3 dl strösocker
  • 2 citroner, skal och saft
  • 200 g smör
  • 1 dl grädde

Maräng:

  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4 äggvitor
  • 2 msk strösocker

Tarteskal:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 msk vatten
  • salt
  • strösocker
  • färsk citronmeliss, strimlad

Gör så här

  1. Skölj och rensa bären.
  2. Citronkräm: Lägg allt i en kastrull och sjud under konstant omrörning tills citronkrämen tjocknar. Låt svalna.
  3. Maräng: Koka socker och vatten till 124 grader. Vispa äggvitor och socker fluffigt.
  4. Slå den kokta sockerlagen över den vispade äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills marängsmeten svalnar.
  5. Klicka upp på plåt, grilla i ugn på 225 grader under grillelement tills marängerna får färg.
  6. Tarteskal: Kör mjöl, smör och vatten till en deg i matberedare. Tillsätt salt och socker.
  7. Kavla ut och täck små formar. Nagga med gaffel och täck eventuellt kanterna med folie.
  8. Grädda i
  9. ugn på 200 grader i ca 8 minuter.
  10. Spritsa citronkräm i tarteskalen. Fyll på med bär, toppa med maräng och garnera med citronmeliss.