1 gul lök (den ena halvan till buljongen och den andra halvan till topping)
1 salladslök
1 kanelstång
3 stjärnanis
5 hela nejlikor
1 tsk svartpepparkorn
0,5 dl fisksås
0,5 msk strösocker
salt (beroende på hur salt fonden är)
Topping
200 g flankstek
salt
1 jalapeño, eller röd chili
1 salladslök
50 g böngroddar
1 kruka färsk thaibasilika
1 kruka färsk koriander
Tillbehör
1 limefrukt
1 msk hoisinsås
1 msk sriracha
Gör så här
Lägg flanksteken i frysen och ta ut den efter ca 30 minuter.
Mäta upp vetemjöl i en bunke och häll på vatten, olja och salt. Rör ihop allt och knåda degen i ca 7 minuter. Täck degen i plastfolie och låt vila i 30 minuter.
Skiva ingefäran i grova skivor med skalet kvar. Dela den gula löken i mitten och behåll skalet på. Lägg den ena lökhalvan åt sidan. Torrrosta ingefäran och den andra lökhalvan tillsammans med kryddorna i en stekpanna på medelhög värme under omrörning tills dess att löken fått en sotad färg, detta tar ca 7–10 minuter.
Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt fonden samt de rostade kryddorna, löken och ingefäran. Skär bort roten från salladslöken och tillsätt hela löken i buljongen. Låt koka på medelvärme under lock.
Under tiden som buljongen kokar, förbered en tallrik med alla toppings. Finhacka den andra halvan av den gula löken, skiva jalapeño och den andra salladslöken i tunna skivor och klyfta limen. Skölj böngroddar. Hacka koriander grovt och plocka bladen från thaibasilikan. Ställ åt sidan.
Ta ut flanksteken ur frysen och skär i tunna skivor. Tänk på att skära tvärs över fibrerna samt att skära lite på diagonalen för att få bredare skivor. Placera på en tallrik och salta.
Dela nudeldegen i två delar. Platta till för hand och kavla ut degen i pastamaskinen på den tjockaste inställningen. Vik degen och kavla ut igen, upprepa detta 4 gånger till dess att degen fått en slätare textur. Kavla sedan degen gradvis tunnare men stanna innan du når den allra tunnaste inställningen på pastamaskinen (ca 1-2 mm tjock). Skär degen i 1 cm breda längder, nudlarna ska efterlikna pastasorten fettuccini.
Koka upp vatten i en kastrull och förbered en sil till nudlarna samt ett kallt vattenbad. Koka nudlarna i ca 30 sekunder, häll av vattnet från nudlarna och lägg nudlarna i det kalla vattenbadet.
Sila buljongen över en ny kastrull och tillsätt fisksås och socker. Smaka av och tillsätt eventuellt salt. Höj temperaturen och låt buljongen koka kraftigt. Det är viktigt att buljongen är riktigt varm och kokar för att kunna tillaga köttet vid servering.
Sila bort vattnet från nudlarna och placera dem i en djup skål. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök samt flankstek. Häll försiktigt över buljongen tills allt är täckt. Avsluta med att garnera med örterna, salladslök och jalapeño. Servera med lime samt sriracha och hoisinsås vid sidan.