”En kopp kaffe och varma churros doppade i het chokladsås. En mexikansk frukost som spridit sig i hela den spansktalande världen. Här med en bonus av karamellsås och en frisk mangodipp.” /Erik Videgård
1,5 kg vetemjöl (+ ev lite till om degen känns för lös)
1 msk malen kanel
2,5 dl vatten
2 msk brunt farinsocker
2 msk rapsolja
ca 1 krm salt
2 ägg
200 g strösocker
olja (till fritering)
Het chokladdipp
200 g mörk choklad (54%)
2 dl vispgrädde
2 msk smör, rumsvarmt
ca 1 krm cayennepeppar
ca 1 krm salt
Karamelldipp
2 dl vispgrädde
200 g brunt farinsocker
1,5 dl kondenserad mjölk sötad
Mangodpip
500 g mango, frusen
2 msk strösocker
2 msk limejuice
Gör så här
Sikta och blanda mjölet med 1 msk kanel
Ställ en kastrull på spisen på medelvärme och ha i vatten, socker, olja och salt.
Koka upp och vispa ner mjölblandningen tills du får en kladdig klump av deg och allt mjöl är utblandat.
Flytta klumpen till en blandare med paddel, sätt igång den på medelhastighet och tillsätt ett ägg. När ägget är väl inarbetat i degen tillsätter du nästa ägg och arbetar in det. Tillsätt ev lite mer mjöl om degen känns väldigt lös.
Lägg över degen i en spritspåse med stjärntyll.
Hetta upp oljan i en gryta, den ska hålla 175 grader vid fritering, börjar den ryka är den för varm.
Spritsa degen direkt i den heta oljan och klipp av degen med en sax doppad i olja.
Fritera tills churron är vackert gyllene, ta upp och rulla i socker.
Het chokladdipp
Bryt upp chokladen i en skål.
Hetta upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen, rör tills chokladen smält.
Tillsätt smör, cayennepeppar och salt, vispa ihop till en blank sås.
Servera såsen varm.
Karamelldipp
Koka upp grädde och farinsocker och sjud tills det är ca 2 dl kvar (tar 10 minuter).
Vispa ner den kondenserade mjölken.
Servera såsen varm.
Mangodpip
Hetta upp mangon och sockret på spisen, låt koka ned något under omrörning.
Mixa mangon och passera genom en sil, smaka av med limejuice.