Churros med rabarberkompott och matchaglass

Churros med rabarberkompott  och matchaglass
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Churros med rabarberkompott och matchaglass

17 ingredienser

40 m

Friterade churros med en hemgjord rabarberkompott och glass med matchate blir en oslagbar dessert fylld med japanska smaker!

Ingredienser

portioner

Churros

  • 125 g mjölk
  • 50 g smör
  • 2 g salt
  • 25 g strösocker
  • 100 g vetemjöl
  • 2 ägg
  • frityrolja
  • socker, att rulla churrosen i

rabarberkompott

  • 500 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl tranbärsjuice (eller shisojuice)

Matchaglass

  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl grädde
  • 4,5 dl mjölk
  • 15 g matcha te

Gör så här

Churros

  1. Koka upp mjölk, smör, salt och socker i en kastrull och sänk sedan värmen lite.
  2. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa kraftigt tills degen släpper kanterna på kastrullen och blir en klump.
  3. Lägg smeten i en skål. Vispa smeten med elvispens degkrokar i cirka fem minuter så den svalnar. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills smeten är slät.
  4. Förse dig med en spritspåse med en bred tyll, ca 1 cm i diameter, eller klipp hål i en plastpåse. Fyll med smeten och spritsa ut rundlar på en lätt oljad och slät skärbräda.
  5. Värm upp frityrolja till 180 grader. Fritera smeten/churros någon minut på varje sida tills de är gyllene.
  6. Lyft upp dem med en hålslev och låt rinna av på en bädd av hushållspapper. Rulla churros i socker.

Rabarberkompott

  1. Skala rabarberna och skär i ca 2 cm långa bitar.
  2. Lägg i en kastrull, tillsätt socker och tranbärsjuicen. Koka ihop på svag värme ca 10 minuter. Låt svalna och ställ sen kallt.

Matchaglass

  1. Vispa äggula och socker poröst.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljen.
  3. Sjud upp mjölk, grädde och vaniljen. Häll hälften av gräddmjölken på äggulan och rör om ordentligt. Häll på resterande gräddmjölk. Värm upp smeten till 84 grader.
  4. Sila smeten och låt smeten svalna till ca 60 grader.
  5. Tillsätt matchate genom en chinoise över smeten och rör om så att allt blir en ljusgrön fin kulör. Kör glassmeten i glassmaskin tills den är riktigt kall och krämig.

Servering

  1. Lägg churros i botten på en skål, kompotten i mitten och avsluta med en stor kula matchaglass.