Churrosskålar med kolasås och äppelkompott

POPULÄRT
koket.se
Churrosskålar med kolasås och äppelkompott
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Churrosskålar med kolasås och äppelkompott

23 ingredienser

45 m + 3 h

Churros har tagit hela världen med storm! Inte så konstigt eftersom den här kaneldoftande, friterade, degbiten är oemotståndligt god. Gör som Roy och servera dina churros som skålar fyllda med äppelkompott, kolasås och vaniljglass!

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner5 - 6 stycken

Churros

  • 300 g vatten [3 dl]
  • 30 g smör [2 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 25 g strösocker [2 msk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 1 l olja
  • kanel och socker

Karamellsås

  • 50 g glykos
  • 95 g strösocker [1 dl]
  • 200 g vispgrädde [2 dl]
  • 25 g smör [1 msk]
  • 5 g flingsalt [1 tsk]

äppelkompott

  • 3 äpplen
  • 1 citron, saften
  • 1 vaniljstång
  • 200 g vatten [2 dl]
  • 24 g majsstärkelse [3 msk]
  • 75 g farinsocker [1 dl]
  • 3 g malen kanel [1 tsk]
  • 0,5 krm ingefära

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

Churros

  1. Koka upp vatten, smör, salt och socker. Tillsätt mjölet och arbeta degen med en träslev i några minuter över mellanvärme tills degen släpper från kanterna på kastrullen. Lägg över degen i en bunke och blanda runt lite så att den kyls ner lite. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta in.
  2. Fyll smeten i spritspåse med liten stjärntyll. Smörj undersidan på en cupcakeplåt med vegetabilisk olja. Spritsa churrossmeten som skålar runt formarna och ställ in i frysen minst 3 timmar (Det går utmärkt att göra dagen innan).
  3. Värm oljan till 180 grader. Lägg i 1-2 churrosskålar i taget och fritera tills dom har en fin gyllenbrun färg. Vänd på den mellan varven. Plocka upp dom från oljan med en hålslev när dom fått en fin färg.
  4. Lägg över på hushållspapper i några sekunder och sen rulla i kanelsocker, lägg över skålarna på ett galler.

Karamellsås

  1. Värm glukosen, tillsätt sockret i omgångar och koka tills du får en fin karamell. Tillsätt lite av grädden i omgångar. Låt koka ihop ordentligt. Avsluta med att tillsätta smör och sist flingsaltet. Häll över i en skål, plasta och ställ åt sidan fram till servering.

Äppelkompott

  1. Skala och dela äpplena i tärningar, lägg i en skål och blanda runt med citronsaften. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna, lägg allt i en kastrull tillsammans med vatten, maizena, farinsocker, kanel och ingefära.
  2. Värm på mellanvärme och låt det småkoka medan du rör om. Lägg i äppelbitarna, blanda runt och sänk värmen. Sätt ett lock på och låt småputtra i 8-10 minuter. Ta av från plattan och låt svalna.

Montering

  1. Lägg churrosskålen på en tallrik, fyll med den ljumna äppelkompotten, toppa med en kula vaniljglass och lite kolasås. Njut!