Cinnamon buns - Tareq Taylors recept

Cinnamon buns - Tareq Taylors recept
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Cinnamon buns - Tareq Taylors recept

17 ingredienser

1 h + 12 jästid

Kanske de godaste cinnamon buns jag någonsin har bakat! Degen blir oerhört fluffig och lätt men var inte orolig, det kompenseras av massor av smör och glasyr. / Tareq

Receptet är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner stycken
  • 50 g jäst
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl vatten, kallt
  • 1 msk kardemummakärnor, grovt krossade
  • 2 ägg
  • 1 kg vetemjöl special, ca 17,5 dl (ekologiskt)
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk havssalt
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 msk vatten, till pensling

Fyllning

  • 2 msk malen kanel
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • ca 1 dl strösocker

glasyr

  • 4 msk smör, rumsvarmt
  • 5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,75 dl vatten, kokhett

Gör så här

  1. Lös upp jäst och socker i vattnet i en matberedare och tillsätt krossad kardemumma och ägg. Blanda allt och tillsätt mjölet. Knåda på låg hastighet i 6 minuter.
  2. Tillsätt smöret, en matsked i taget, och arbeta in det ordentligt i degen. Blanda i saltet, öka hastigheten och knåda i 5 minuter till. Lägg över degen i en bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa i kylen i ca 12 timmar.
  3. Tippa ut den kalla degen på ett mjölat bakbord och kavla snabbt ut den till en stor rektangel, innan den hinner bli rumsvarm. Den blir ganska snabbt svårarbetad på grund av den stora mängden smör.
  4. Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
  5. Blanda ingredienserna till fyllningen i en liten bunke. Bred ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop till en ganska tjock rulle. Skär den i 12 bullbitar och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, i minst 30 minuter.
  6. Blanda ägg och vatten och pensla bullarna med blandningen. Grädda dem sedan i ugnen i ca 30 minuter, eller tills innertemperaturen är 96 grader.
  7. Medan bullarna gräddas, vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp. Tillsätt det heta vattnet lite i taget medan du vispar till en fin glasyr.
  8. Ringla glasyren över de nygräddade bullarna och ät dem snabbt – de är så goda! Skulle det mot förmodan bli några över går de bra att frysa.