Citronkladdkaka med vit chokladganache

POPULÄRT
Citqonkladdkaka med vit chokladganache
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Citronkladdkaka med vit chokladganache

Av: Camilla Hamid

Från: My Kitchen Stories

8 ingredienser

1 h

"Fikamys med den här sötsyrliga citronkladdkakan med vit choklad blir underbart bra! Perfekt kladdig och med massor av citronsmak. Precis som en sånhär kladdkaka ska vara! Typ som lemon curd i kladdkaka-format." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner6 - 8

Citronkladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 citroner (skal och 0,5 dl saft)
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg

Vit chokladganache

  • 200 g vit bakchoklad
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

Citronkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.

Vit chokladganache

  1. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  2. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är påväg att börja koka.
  3. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet.
  4. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens.
  5. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.