Citron- och apelsinsockerkaka med citrusglasyr

NYHET
koket.se
Citron- och apelsinsockerkaka med citrusglasyr
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Citron- och apelsinsockerkaka med citrusglasyr

11 ingredienser

En saftig, söt och syrlig sockerkaka som bakas i en avlång sockerkaksform och efter gräddning toppas med en enkel citrusglasyr. Skär i lagom tjocka skivor och bjud till helgens fika.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner

Sockerkaka

  • 100 g smör
  • 100 g mjölk [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 8 g bakpulver [0,5 msk]
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 apelsin, finrivet skal (ekologisk)

Citruslasyr

  • 1 apelsin, saften
  • 1 citron, saften
  • florsocker
  • ev mer finrivet skal från citrusfrukter

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en avlång sockerkaksform, lägg bakplåtspapper i botten och bröa sidorna.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken, låt svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med en elvisp.
  4. Sikta i de torra ingredienserna och blanda sedan försiktigt i det smälta smöret, finrivet skal från citron och apelsin.
  5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, kontrollera med provsticka.

Citrusglasyr

  1. Pressa saften ur apelsin och citron. Häll i en kastrull. Låt juicen småkoka så att den reduceras till hälften. Blanda i florsocker tills du fått en lite fastare glasyr.
  2. Ta ut kakan ur ugnen. Låt svalna något. Stjälp upp kakan och häll försiktigt glasyren över kakan och låt svalna helt.