Citron- och honungslax med kall dillsås

POPULÄRT
koket.se
Citron- och honungslax med kall dillsås
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Citron- och honungslax med kall dillsås

21 ingredienser

45 min

En hel laxsida penslas med god marinad gjord på honung, citron och vitlök. Medan laxen sköter sig själv i ugnen rör du snabbt ihop en kall och fräsch dillsås att servera till. Smakar ljuvligt ihop med nykokt potatis och grön sparris.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • 50 g smör
  • 2 msk honung
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 msk färsk persilja, finhackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt
  • peppar

Kall dillsås

  • 3 dl crème fraîche (gräddfil går också bra)
  • 1 dl filmjölk
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl bostongurka
  • 1 kruka färsk dill, finhackad (fryst dill går också bra)
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • svartpeppar

Till servering

  • grön sparris, kokt
  • kokt potatis

Garnering

  • citronskiva
  • gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Börja med att blanda alla ingredienser till den kalla dillsåsen. Ställ kallt fram till servering.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt pressad/riven vitlök, rivet skal från en citron, honung, persilja salt och peppar. Blanda allting ordentligt.
  4. Lägg laxsidan på aluminiumfolie på en ugnsplåt. Pensla laxen med marinaden.
  5. Vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Toppa laxen med citronskivor.
  6. Tillaga mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
  7. Garnera laxen med citron och gräslök. Bjud med kall dillsås, potatis och sparris.