Citron- och vallmokakor med blomsterfägring

Citron- och vallmokakor med blomsterfägring
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Citron- och vallmokakor med blomsterfägring

12 ingredienser

30 m + tid i kyl

"I mormors gamla svarta skrivbok hittade jag ett recept på citronkrokar. De skulle spritsas, böjas till krokar och doppas i socker. Jag provade receptet men rullade till kulor istället. Det blev inte helt lyckat – men smaken var gudomlig! Som den citronälskare jag är gjordes några justeringar. Degen blir istället till rullar som skärs i skivor. För extra festlig kaka kan man dekorera med ätbara blomster, t ex penséer." /Annelie Andersson

Tips! Köp ett enkelt set med målarpenslar från en pysselbutik och förvara i köket och använd enbart till bakning. Perfekt när man ska pensla mindre ytor.

Ingredienser

portioner stycken
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 1 ägg
  • 1 citron, pressad saft och rivet skal
  • 225 g vetemjöl [3,75 dl]
  • 1 msk blå vallmofrön
  • 0,5 tsk bakpulver
  • ca 0,5 krm salt
  • blå vallmofrön (till utbakning)
  • ev äggvita
  • ev ätbara blommor
  • ev strösocker

Gör så här

  1. Ta fram smöret i god tid. Vispa det mjuka smöret med socker och ägg tills det blir pösigt.
  2. Tillsätt saft och rivet skal från en citron.
  3. Blanda mjölet med vallmofrön, bakpulver och salt. Vänd ner det i äggsmeten och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i kylen för att vila ett par timmar eller till nästa dag.
  4. Dela degen och forma till två rullar, Ø 4–5 cm. Strö ut vallmofrön och rulla längderna däri så att fröna fastnar. Du kan behöva trycka till lite. Lägg in i frysen minst 2 timmar. Det går också att plasta in rullarna, förvara dem i frysen och baka ut dem en helt annan dag.
  5. Värm ugnen till 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  6. Skär tunna skivor (ca en halv centimeter) av degen och lägg på plåt. Det blir finast att dekorera med pressade blommor. Pensla äggvita på kakan, placera blomman och pensla även lite äggvita ovanpå den. Strö över en nypa socker.
  7. Grädda kakorna i ca 15 minuter. De ska inte få så mycket färg. Låt kallna på plåten.